Sunday, 29 May 2011

Father's Day | Jun

Assalamualaikum....ok, kalau bln 2 kta tau pasal mother's day....bln 6 ni lak, father's day....ape adiah yg yg korg nk bg kt ayh, papa, daddy, abah korg?? hurmm, ok r memandangkn Redzz kebuntuan idea ni, malas nk citer pnjg, n serba sikit fakta tntg hari bapa....

1) mengikut catatan sejarah, idea pengasasan hari bapa mula timbul di benak SONORA setelah beliau mengetahui akan adanya sambutan hari ibu pada sekitar tahun 1909...

2) dpercayai perkataan 'dad' mula disebut pada awal2 kurun ke-16 lg, dan seterusnya perkataan 'daddy' pd kurun ke-17....

3) kajian menunjukkan ayh2 d seluruh dunia jarang skli mengeluarkan air mata ktika anknya lahir....bukan krna mereka tiada berperasaan cuma lelaki mmg pandai menyembunyikan perasaan sayu mereka....

4) pada tahun 1972, presiden Richard nixon mengumumkan bhwa hari ahad mggu ke-3 jun adlh sambtn umum perayaan smbtn ari bapa....

5) xseperti di UK & amerika syarikat yg menymbt ari bapa pd bln jun, Autralia menymbut ari bapa pd stiap ahd pertma bln septmbr....

6) tali leher & bunga ros berwarna merah merupakan 2 adiah plg popular dihadiahkan kpd sorg ayh....

7) MS SONORA LOUISE dr Washington d gelar sbgai mother of the father's day festival....

8) kajian mendapati hampir 80% ayh d seluruh dnia mula merancang hdp ank2 nya ketika isterinya hamil....

9) hampir 95 million kad 'HARI BAPA' dikirim di seluruh dunia ketika berlangsungnya hari bapa setiap tahun.....

10) 19 Jun 1910, merupakan tarikh ulang tahun sambtn ari bapa pertma yg diadakan di Spokane Washington....



note entri : ok, rsanyer smpai sini je....xda msa nk tulis pnjg leybo....memandangkan jap g nk g shah alm n kenduri rmh kawen membe Redzz.....so, redzz chau dulu....bye2~

2 comments:

alexa yussida said...

oh bunga ros pon boleh eh?hehe..

nak bagi perfume la kat baba..:)

::katak la ape lagi yg mnggelikan..hehe ::

L-mi Redzz said...

hahahahaha....nakal sggh ye kamu...hu3..

Yang Dah Berakhir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...