Thursday, 10 March 2011

Hikayat Merong Mahawangsa

Assalamualaikum rakan2 skalian..hari ni Redzz g menonton wyg lg..kli ni citer Hikayat Merong Mahawangsa lak.. hehehehehe..agk teruja n excited gak r, sbbnyer pertma kali Redzz tgk movie on time (mksdnyer pada tarikh movie ditayangkn).. mmg xrugi r tgk citer ni wlaupun ianyer merupakan satu citer epik yg sarat dgn aksi... walaubagaimanapun, Redzz bgga gak kos katanya citer ni bnyk mggunakn kesan khas visual (CGI)..movie ni gak turut menggunakan barisan pelakon seni mempertahankan diri yg b'pngalaman di bwh bimbingan Chan Man Cheng..Filem yg menelan belanja sbnyk 8 juta ini juga, mendapat sokongan drpd MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi)..Dgn kesan teknologi CGI, setiap scene dlm citer ni x menampakkan pn yg filem ni melakukan pengambaran di Terengganu (90%), Kuala Lumpur & Kuantan, Pahang...


Ok, skrg mcm biasa la, time 4 sinopsis :

citer ni bermula dgn iklan2 slma 10min..hehehehe..xda la..ni dia citernyer..filem ni mengisahkan seorang nakhoda & pahlawan yg bernama Merong Mahawangsa yg dikatakan berasal drpd keturunan Iskandar Zulkarnain yg pd mulanya akn dijatuhkan hukuman bunuh..tp, d sbbkn dia mng dlm pertaruhan yg d ttpkn, dia lepas drpd hukuman tersebut memandangkan pada masa yg sama angkatan Rom membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka menawarkan spya merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka utk b'khwin dgn seorang Puteri China yg cantik dari Dinasti Han. bagaimanapun, puak lanun dr Geruda mempunyai rancangan yg berbeza. mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sbgai tebusan. di hujung p'airan selat Melaka, merong Mahawangsa diserang oleh puak Geruda. ramai yg mati. di sini la, bermulanya HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA apabila dia dirawat oleh Pak Keman *klu xsilap r nama watak Dato' Rahim Razali dlm citer ni.. dalam masa yg sma, Pak Keman mengajar Merong cara2 utk mnjd sorg pahlawan & utk menentang Geruda. dan Merong di lantik sbgai Raja di kwsan baru (kwasan Tok guru Keman)... Dalam masa yg sma dia tlh jtuh hati kat Embok (lakonan Ummi Nazirah).. adakah Merong, Laksamana & Putera Mercus selamat?? malas nk bebel panjang..pastikn anda pergi menonton klu nk tau ape yg jd..huhuhu

sblm 2, trmalah pantun ini...*hahahha..bajet buat seniri, padahal pantun ciplak ni..hu3


Sampai masa tibanya waktu,
Redup hati kamu berdua,
Bila dua jasad bersatu,
hidup mati jadi bersama.


pe tunggu lg, g ramai2 serbu panggung *bkn punggung ea, kang len jdnyer..huhuhu berdekatan dgn anda..tgk filem kita!! supportlah mereka!!

bersama sama ini, Redzz ada sertakn skli trailer movie ni..sama2lah kita hyati k..

video
klu blh nk tepuk tgn sambik berdiri, melompat, beguling sbb bgga dgn hasil kerja ank tempatan kita..hope filem ni dpt di agkt ke mata dunia satu ari nant...


p/s : kpd org yg elergik pd drh, di sarankan tok tidak menonton citer ni..sbbnyer stiap scene dlm citer ni mst menonjolkn elemen drh..hu3..tp, klu blh g tgk r..xrugi..

3 comments:

budingyun said...

kalau gua takde test hari ni..gua pun nak pegi tengok..

L-mi Redzz said...

hu3...pegi la tgk nant.. blh thn gak r citer dia..best2!!

L-mi Redzz said...

hu3...pegi la tgk nant.. blh thn gak r citer dia..best2!!

Yang Dah Berakhir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...