Thursday, 25 August 2011

Patern Tudung sekarang...korang setuju x??


Assalamualaikum..dh lama redzz xbka ini blog dan menghapdet kn..maklum la, sibuk bekerja dan mengemas rmh..lg bbrpa ari je kita nk meninggalkan bulan mulia ini dan melangkah ke bulan kemenangan bg umat manusia..xsabar rasanya nk beraya kali ni..ok, redzz xnk membebel pnjg memandangkan penat xhilang lg ni..

berbalik kita pd tjuk entri kali ni..korang setuju tak dgn fesyen bertudung sekarang?? mungkin ada sesetengah kaum hawa sgt bersetuju setuju smpai lebam dgn adanya fesyen bertudung sekarang...tersangat mudah dan simple, nak2 sekarang ni fofular dgn stail tudung pakai buang sarung tu je...tak sampai 5 min pn cara penyediaannya pemakaiannya...tp, xkesah la, adat manusia kan, suka mengikut perdedaran zaman..

*Gambar sekadar hiasan utk menggambarkan cerita sebenar..
ihsan dr uncle google image

tu xjd masalah, yg jd masalahnya sekarang, nawaitu korang memakai tudung tu sekadar utk berfesyen ataupn hnya sekadar utk memenuhi tuntutan agama?? ataupn mmg anda sudah berhijrah drpd zmn batu ke zmn moden?? ce jwb ce jwb...*sila pilih salah satu je ok..ataupn pilih yg plg tepat..hah??!! apa, dua2?? mana blh..satu je...hu3...

astaghfirullahalazim
jgn r smpai cmni ye..

hurmmm...pd pandangan redzz la, kalau korg pakai hnya utk berfesyen, baik hentikan la...tkut ianya memberi 1001 dosa kpd kita, yela, kita tak tau kan dosa pahala tu di hitung mcm mana...tp, xpe, redzz leh trma lg dan mudah2an kpd kaum2 hawa yg pakai tudung hnya sekadar berfesyen tu, redzz doakn dia supaya trma hidayah spya bertudung setiap masa dan ubah nawaitu dia tu..ermm..lg satu, kadang2 tudung 2 dh ok, tp, yg tak ok nya baju la plak...pakai tudung dh mcm gadis melayu, tp, bila tgk baju astaghfirullahalazim... pendeknya nauzubillah... ape yg nk ditunjukkannya ntah..adoyaiii~

then, alhamdulillah la kalau korg pakai tudung ni kerana tuntutan agama dan utk memelihara mahkota diri sendiri drpd dipertontonkan kpd awam...tp kan, adakah anda memelihara mahkota anda tu sebaik mungkin?? nape redzz tanya sedemikian?? sbbnyer, ce korang tgk, berfesyen2 jugak, tp, ada gak kaum hawa memakai tudung yg jarang (yg blh menampakkan rambut).. dah jarang satu hal, siap terkeluar lg rambutnya tu..hehehe...kalau yg xpakai ank tudung, main ikat je rambut tu, blh nampak, getah rambut tu warna apa..ishh!! dh mcm ekor kuda la plak..hu3..

apa pun, redzz nk ucapkan tahniah la jgak sbb korang...korang...dan korang still pakai tudung walau dgn cara apa sekalipun...mgkn cara dan jenis tudung 2 je yg tak bersesuaian...itu je...he3... semoga, anda sume dapat menilainya dr semasa ke semasa..idea ini hnya luahan hati dan pandangan redzz shj... yg baik itu datgnya dr Allah swt...dan yg buruk tu dtgnya dr kelemahan diri redzz sendiri..wallahualam...



note entri : ramai dah artis2 sekarang bertudung..alhamdulillahhh~

12 comments:

ifa said...

acecece emi^^ gabus!!(baca-bagus) entri and kali ni..keep it up eh!

L-mi Redzz said...

ifa : thankss.. =)

Cik Bell said...

bertudung dan menutup aurat tu satu kewajipan.

tak kisah ape pun fesyen tudung skarang.klu kena dgn gaya dan cara pemakaian dlm islam xjadi masalah :)

L-mi Redzz said...

cik bell : yep, btl 2.. =)

CiK GorGeouS ! said...

errr....mohon maaf yea andai teguran nie tak kene...kesiankanLah diri sendiri dan juga orang daLam gambar tuh...aurat dan maruah dia di jaja2...moLek Lagi rasenyee kaLau betuL nak menegur, gambar tersebut di bLurrkan wajahnya...tuan bLog tak dapat dosa, orang yang berkaitan jugak tak dapat saham sepatutnyee...waLLahua'Lam =)

L-mi Redzz said...

Cik GorGeous : thanks di ats teguran tu ye.. akn diperbaiki.. =)

.sally said...

niat kne betul...=) baru diredhai.. kan.?

ckp sal artis, aaaa.. ramai yg dah bertudung..suke sgt tgk.. huhu..

L-mi Redzz said...

.sally : yep btl 2..kadang2 bila dorg dh bertudung baru nampak keayuan msg2..hu3..bersih je muka dorg.. =)

RIMA DANIA said...

pakai tudung dalam islam dan boleh dilihat dalam Al-Quran ialah menutup kepala, leher dan belahan dada...maka silap lah siapa yang memakai tudung tetapi menampakkan bonjolan dada (hakikat wanita bertudung yang fikir mereka telah menutup aurat suka tudung selempang smpai nampak dada..)... pakai tudung yang macam mana style tak ade silapnya tapi si gadis kena lah cntrol sikit untuk berfesyen jangan sampai fesyen pulak yg cntrol diri..tu terbalik dah..(^^,)

L-mi Redzz said...

rima dania : nice info..thanks 4 that..btl 2..so, kpd wanita2 di luar sana, fikir2 kan dan selamat berubah.. ^^

ira-yoshida said...

erk.. menutup aurat itu wajib..

so, klw dia pkai tdg sbb fesyen pun tak salah sbb dia dah tak dapat dosa menampakkan auratnye..

L-mi Redzz said...

ira-yoshida : btl3.. =)

Yang Dah Berakhir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...